Det är dagar som dessa då jag minns varför jag tycker om att stå i köket.
De dagarna då den rostade vitlöken tillför exakt det stinget jag vill, de dagarna då salttäcket smälter och efterlämnar den mest delikata sälta, de dagar då citronbädden tillför syrlighet utan att ta över i smaken. De dagarna då potatismoset får den perfekta gräddigheten utan att lämna gräddhinnan efter sig, så att potatismoset väger av mot den kryddigare fisken och skapar den mest fantastiska smakupplevelse.
De dagarna då jag belönar mig själv med ett stort glas Coca med lite citron, för att drycken måste vara lika bra som maten.
De dagarna minns jag varför jag tycker om att stå i köket.
----
Recept på kryddlax på citronbädd med potatismos.
Notera att recept inte är min grej, jag lagar mat på känsla...
Till laxen:
3 bitar laxfilét
1 citron
2 klyftor vitlök, eller så många man nu känner för.
salt
vitpeppar
chilli av valfri sort
Örtkrydda (jag valde dragon)
Margarin/Olivolja (välj själv)
Till potatismoset:
Potatis
Salt
Smör/Margarin
Grädde
1. Sätt på ugnen på 150 centigrades.
Skala och dela pärorna i mindre bitar, lägg i en kastrull med rikligt med saltat vatten.
Koka mjuk, och sen lite till.
2. Medan potatisen sköter sitt på spisen ta fram dina till hälften tinade laxfileer, (Om ni är som jag finns det inte en chans i världen att laxen är tinad tills dess ni vill börja tillreda den...) placera dem på något som tål mikrovågsugnar, salta och häll lite citron på flaska över dem och tina dem sedan i mikrovågsugnen. (Om ni nu inte är som jag så kan ni med fördel hoppa över det här steget)
3. Skiva citronen i skivor av tjockleken ”mitt lillfinger eller lite tunnare”, jag vet att det inte är mycket till förklaring på storleken men det är vad ni får. Skivorna ska täcka bottnen på en ungsfast form, varpå man sedan placerar laxen ovanpå citronskivorna. Jag räknar med att jag inte behöver säga att ni inte ska använda stumparna.
Man kan även med fördel pressa saften ur eventuella överblivna bitar citron över laxen. Det är bra, för då har kryddorna något att fästa med.
4. Nu kommer den roliga delen, när man får gå lös med kryddorna.
Hacka vitlöken fint, och bred ut den över laxen. (Tänk på att den mittersta biten av vitlöksklyftan dels tenderar att smaka bittert, dels är det som orsakar den vidriga vitlöksandedräkten. Vad jag försöker säga är ”Ta bort mittbiten av vitlöksklyftan”) Salta, det ska vara förhållandevis mycket salt över hela laxens ovansida. Och på med vitpeppar. Och chilli.
Och täck det sedan med örtkrydda.
5. Stekfett. Om du använder olivolja så ska den vara av bra kvalitet. Vet du hur man ser om olivolja är av bra kvalisort? Den ska vara grön, inte gul. Grön.
Om du har grön olivolja att tillgå, ringla denne över laxen.
Annars är det margarin som gäller. Har du flytande så ska den ringlas över. Har du hårt så tärnar du margarinet och placerar ut över laxen där du finner lämpligt.
Och så in i ugnen, det bör ta ungefär 15 minuter, men jag vet inte.
Så låt laxen vara inne tills den är färdig. Färdig är den när den delar sig i lamellerna om du trycker på den.
6. Potatismosdags. Potatisen bör vara färdigkokt nu.
Om så är fallet, häll bort vattnet. Detta görs lämpligen medelst durkslag eller sil.
När vattnet är borta placeras potatisen åter i kastrullen, ringla över lite flytande margarin (eller mycket, beroende på vad du tycker om smaken) och invänta att det smälter. Det bör ta ungefär 17 sekunder.
Därefter rekomenderar Inya potatispress, och pressande av potatisbitarna, och det gör verkligen ingenting om man råkar pressa redan pressad potatis.
Sen tar du och häller i lite grädde och rör om. Och fortsätter så tills du har den konsistensen du vill ha.
Därefter kan man med fördel ha i lite flingsalt och grovmalen svartpeppar.
7. Är potatismoset klart? Är fisken klar?
Men ät då, för tusan!
Och om ni lyckas lika bra som jag med den här rätten rekomenderar jag måltidsdrycken Coca Cola + Citron.
måndag 19 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hi, please use a nick even if you go anonymous, it makes conversations easier.
Also, do attempt to be kind in your comments!